Casal De Barri De Can Portabella

can portabella heading

L’Associació Veïnal de Sant Andreu Sud, en peu des de 1985, gestiona el Casal de Can Portabella.

Un espai obert a tots els veïns de Sant Andreu de Palomar.

Darrerament he escoltat a un munt d’aficionats als jocs de taula, principalment dels que es preocupen a fer divulgació entre les famílies (no en som tants però sí uns quants a tota Espanya i a part de recolzar-nos els uns als altres també ens anem llençant floretes), que era de vital importància gaudir d’un espai públic on poder jugar a jocs de taula amb els fills. Can Portabella ofereix aquest espai.

Si ets del barri, potser ja coneixes el casal i l’has visitat, o potser encara no. M’agradaria treure’t la mandra de sobre i dir-te que el que hi trobaràs et compensarà l’esforç. Hi són tots els serveis que poden exigir-se-li a un espai públic, i a més l’aire acondicionat. Quina millor excusa per fugir de la xafogor estiuenca que jugar una partida amb els teus fills, i mentre ells es diverteixen, poder-te divertir tu amb ells.

can portabella

Les instal·lacions de Can Portabella són un refugi contra la calor, el fred, la cobdícia, la ignorància, la passivitat, etc. És important que hi hagi espais públics on poder-hi compartir experiències, coneixement, a canvi de companyonia.

Aquí, a més, disposen d’una ludoteca, en la qual han inclòs una petita col·lecció de jocs de taula. Mentre esperem que la col·lecció creixi, és moment de donar-li ús i aprofitar-se’n.

can portabella prestatges

Una de les dificultats dels jocs de taula, però, és que exigeixen un mínim d’esforç. Sobretot per aquelles famílies que no hi estan habituades. Cal llegir-se un llibre de regles i aplicar-les (de fet aquestes cabrien en una sola pàgina). De vegades, la primera vegada per exemple, n’hi ha prou en destapar la capsa i donar una ullada als diferents elements de què es compon el joc (parlem de jocs recomenats per a edats entre els 2 i els 5 anys). Fer un salt endavant i començar a jugar-lo és molt fàcil.

Un bon consell per a nouvinguts: jugar a un joc de taula amb un infant no és pas gaire diferent que explicar-li un conte, cal explicar la manera com es va desenvolupant el joc talment com si anéssim passant les pàgines d’un llibre infantil.

can portabella tanit

Una primera experiència, jugant a un joc reconegudíssim com El Frutal, pot arribar a emocionar. A la Tanit, la meva filla de 2 anys, li feia por el corb i cada vegada que la silueta d’aquest apareixia a la superfície del dau, després d’haver-lo llençat, havíem de tranquilitzar-la per evitar que se’ns posés a plorar.

El joc és emoció i les emocions es treballen, saludablement, jugant. Proveu-ho.

A continuació us llistaré uns quants jocs que podreu trobar a Can Portabella acompanyats d’un enllaç que us portarà a tutorials divertits i fàcils de comprendre perquè quan us hi acosteu sapigueu com jugar-los amb els vostres fills.

El Frutal és el joc més reconegut de l’editorial alemanya Haba, recomanat per edats de 3 a 6 anys. La videoressenya es troba al canal d’Astrolibros.

 

 

Mi Primer Frutal, també d’Haba, és una introducció a la mateixa temàtica però per a nens de 2 anys. La videoressenya és d’El pingüino jugón.

 

 

Animal Sobre Animal és un altre joc d’Haba, recomanat a partir de 4 anys. La videoressenya és de Bebé a Mordor.

 

 

A la chita callando, també d’Haba i recomanat a partir de 5 anys. La videoressenya és d’El Dado Dorado.

 

 

Dixit és un joc per adults, publicat per Libellund, i recomanat a partir de 8 anys. Una bona eina per exercitar la vostra imaginació. La videoressenya és de Viciados de Mesa.

 

Podreu trobar més informació sobre les activitats i oferta cultural del centre a la pàgina web de Can Portabella.

By Joel

Author: Joel

I enjoy playing games with my children, friends and family. L'anterior és el lema que faig servir en anglès, i és veritat. També faig promoció i tallers d'iniciació als jocs de taula, perquè crec que el joc és essencial per a l'ésser humà. No es tracta de buscar-li tres peus al gat, sinó que mentres et diverteixes (i divertir-se és del tot necessari) pots exercitar un cúmul d'habilitats i progressar-hi. La vida seria més profitosa si puguéssim jugar una mica cada dia.