Crea Un Torneig De Cavallers

Regles ben senzilles per a crear un torneig de cavallers amb els teus fills.

On els cavallers són qualsevol figura que vagi bé al taulell…

Els cavallers fascinen als més petits de la casa, i una manera de fer una activitat ben creativa i tenir-los enganxats al teu costat durant una bona colla d’hores és realitzant un joc de taula que hi estigui relacionat. El torneig de cavallers requereix de ben pocs instruments i es pot adaptar fàcilment a l’estil personal de cada jugador o família. Nosaltres vam crear el nostre quan l’Isaac tenia tan sols tres anys, i ell va ocupar-se de colorejar i escriure els nombres a bona part de les caselles.

Els elements del taulell són ben senzills. Primer de tot ens caldrà una línia divisòria, que separi el recorregut de cada cavaller; després haurem de traçar les caselles a banda i banda, dibuixant dos recorreguts paral·lels pels quals avançaran els personatges (si es vol poden numerar-se). La decoració és lliure i ha d’ajudar a posar-se en situació. En el nostre cas, ens imaginàvem dos cavallers ben casolans que sortien de la tenda de campanya com qui surt a fer una tasca ben rutinària, només que el dia a dia d’aquests dos personatges és el de combatre en el mateix torneig.

Havent decidit qui començarà primer, llença el dau i desplaça el personatge escollit fins la casella corresponent; l’altre jugador comença des de l’extrem oposat. Per torns, un i altre cavaller aniran acostant-se. El moment crucial és aquell en el qual ensopeguen. Quan un cavaller arriba a la casella equivalent del contrari, significa que han creuat les seves llances. És hora de fer el recompte dels punts que perdrà cada un.

El darrer cavaller a llençar els daus (aquell que ha acabat el seu moviment a la casella equivalent o més enllà), resta tants punts al seu contrincant com caselles hagi avançat. Imaginem que el cavaller A és a 3 caselles tan sols del cavaller B, i aconsegueix un 5 en llençar el dau, restaríem 5 punts del total del cavaller B. Amb aquest resultat el que fem és mesurar la força de l’impacte. D’aquests punts se’n diuen Punts d’Impacte (PI).

(Nota per crear un bon rerefons: inventeu un escut feudal propi, amb els símbols i colors de cada cavaller.)

Però això no és tot: ens cal recompensar també la velocitat. Mesurem la distància que hi ha entre el punt mig del recorregut (equidistant als dos punts de sortida) i la casella on es trobi el cavaller que ha rebut el cop; el nombre resultant seran els Punts per Velocitat (PV). Si el cavaller a rebre primer el cop es troba en camp contrati (és a dir, ha creuat el punt mig), aleshores els PV es restaran a l’altre cavaller, que no haurà sortit tan victoriós com semblava. Si per comptes d’això resulta que el primer encara era a camp propi, els PV se sumaran als PI, inclinant enormement la balança en favor del segon.

L’Isaac i jo juguem amb un recorregut de 32 caselles per banda, i 16 punts totals per jugador (o personatge), utilitzant un dau de 12 cares (d12). Si no en teniu, podeu utilitzar dos d6, però això implica sumar, i potser haureu d’ajudar al vostre infant en la tasca. Us recomano jugar amb un sol dau, i rebaixar el nombre de caselles a 24, i els punts per cavaller a 12.

Variacions: estendre el joc al millor de 5, o fer una lliga entre tots els membres de la família; jugar amb disfresses utilitzant el nostre propi cos com a personatge, i les rajoles del terra com a caselles; inventar-se propietats per cada cavaller (un suma a velocitat perquè té el millor cavall, l’altre suma a l’impacte perquè té la millor llança, i un tercer podria restar els punts rebuts per l’impacte perquè té el millor escut o armadura).

Proveu-lo!

By Joel

Author: Joel

I enjoy playing games with my children, friends and family. L'anterior és el lema que faig servir en anglès, i és veritat. També faig promoció i tallers d'iniciació als jocs de taula, perquè crec que el joc és essencial per a l'ésser humà. No es tracta de buscar-li tres peus al gat, sinó que mentres et diverteixes (i divertir-se és del tot necessari) pots exercitar un cúmul d'habilitats i progressar-hi. La vida seria més profitosa si puguéssim jugar una mica cada dia.