DAU 2017, Primer Dia Al Festival Del Joc

dau 2017 fabra i coats

Recorregut durant la jornada del 25 de novembre al DAU 2017.

Sisena edició d’un festival que és clau en la creació de nous aficionats als jocs de taula.

Organitzar un festival com el DAU a l’espai de la Fabra i Coats (de fet, per ser més exactes, el DAU se celebra arreu de Barcelona i va començar el passat divendres 17 de novembre, però l’activitat principal es desenvolupa en un sol cap de setmana) té un mèrit extra i de segur que se’n podria fer també un joc de taula dedicat. Any rera any van canviant els espais, perquè la Fabra i Coats és en plena metamorfosi. Parlo amb l’Oriol Comas i Coma, director del festival, i em constata que cada any és més gran que l’anterior. Ens citem per a la nit quan se celebrarà la Gala dels Premis DAU 2017, al SAT (Sant Andreu Teatre). Són les 10 del matí.

dau 2017 entrada

Faig una volta per les instal·lacions. El Gran DAU inclou jocs de tot tipus i per a tothom, i es mostra a primera hora encara una mica fred, però ja hi comença a haver jugadors que van omplint les primeres taules.

Hugo de Campos em mostra el seu joc On Fire!!!, publicat per 4 Dados, on els jugadors han de salvar, d’un edifici residencial en flames, els ninotets del color que ells han escollit. Un joc imprevisible, on la sort se’t pot girar en contra en qualsevol moment, on si cal hauràs de fer-li la traveta al veí (si algú ha de caure a les brases millor que siguin els ninotets dels altres jugadors). En parlen amb més coneixement en aquesta ressenya.

dau 2017 on fire!!! 4dados

Visito també la sala dedicada al joc infantil. Més espaiosa i més ben arrecerada que la carpa de l’any passat. Ho trobo fantàstic i penso que aquesta edició no hi haurà cues d’espera (vaig molt mal encaminat, el DAU ha crescut, però també la quantitat de nous aficionats que s’hi apropen).

A les 11 s’atura el món. Jugo una partida promocional preparada per Devir a Las Montañas de la locura. Expectació pel joc i també per trobar-me amb d’altres que porten molt més temps que jo fent divulgació dels jocs de taula.

dau 2017 partida devir
D’esquerra a dreta: Àlex, de No-Name Channel; Piru, de La Mazmorra de Pacheco; Rubén, de Juegos y Dados; Fran, de Descubriendo Juegos; i jo mateix (la foto és del company de l’Àlex, el Joan).

Per la tarda retorno amb forces renovades. Atrapo just el moment en el qual s’entrega un certificat al millor prototip d’un taller de creació que s’ha realitzat durant el matí, aprofitant la presència de l’autor japonès (convidat del DAU 2017 i autor de Love Letter) Seiji Kanai. Al Japó hi ha certa tendència a crear jocs menuts que caben a la butxaca i de mecàniques molt senzilles, de duració més aviat curta. D’això anava precisament el taller del matí. Una amiga japonesa em diu que això és perquè l’afició als jocs de taula en el seu país s’estén, majoritàriament, entre homes que es troben al bar per fer la partideta.

Al DAU Pro s’hi dóna la xerrada sobre Make my game, de la qual en recullo algunes pinzellades. L’empresa belga Cartamundi oferirà una plataforma per tal que els autors puguin crear-se els seus prototips des de la pàgina web (la plataforma es posarà en funcionament l’1 de desembre del 2017).

make my game cartamundi

Amb la intenció de tornar al Gran DAU un altre cop, em quedo atrapat a l’ascensor amb Adrià Càmara, d’Orca Jocs. El reconec d’haver-lo vist a les Vilajuga (n’és l’organitzador), i a més és coautor del King of the Hill, un joc pel qual tinc un interès especial. Sóc molt fan dels enanos.

king of the hill dau 2017

Pujo les escales de l’Harmonia, ateneu andreuenc, acompanyant a Josep M. Allué i Víktor Bautista, autors del popular Cuco Kiko, publicat per Haba. Els felicito perquè és la primera vegada que hi parlo i no puc deixar passar l’oportunitat. Entrem junts a l’entrega de premis del 4rt Concurs de Protojocs, organitzat pel DAU i la plataforma de crowdfunding Verkami. Tres finalistes, més un accessit, i el guanyador és: Wolfsschanze. Aquest joc es veurà recolzat immediatament per una editorial i gaudirà d’una promoció per tal de llançar la seva campanya a Verkami.

Baixo les escales i sense sortir de l’edifici entro al taller que ofereix JEA Games, sobre la gestió del canvi. Allà em trobo amb l’Isaac Hidalgo. Després del taller li comento que aquest m’ha semblat molt encertat, i entenc que l’aprenentatge basat en el joc també pot aplicar-se als adults.

isaac hidalgo tallers

A les 20:30 s’inicia la Gala dels Premis Dau Barcelona, al SAT, on s’otorguen els següents guardons: millor autor novell de l’any a Eugeni Castaño; millor autor espanyol de l’any (o Hispa Awards 2017) per a Perepau Llistosella; millor autor de l’any a la parella Inka i Markus Brand; i el premi especial per a tota una vida dedicada als jocs a Dan Glimne. La sorpresa final és un concert en directe (Aviador Dro). A la sortida: festa, cava i pica-pica.

Però encara no s’ha acabat. Entro, per tercera vegada aquell dia, de nou a l’espai Fabra i Coats. Aquesta vegada ens demanen el nom i que ens posem una enganxina al pit. L’Àlex comenta que l’ambientació al DAU Nit és similar a la d’una Scape Room, i és veritat. Entrem a l’ascensor i ens hi acompanya el ama de las llaves. Deixo els youtubers de No-Name Channel i El Agujero Hobbit rejugant Las montañas de la locura i busco una taula on afegir-me. Algú tot just acaba d’obrir el Legends of Andor. Està sol i de moment en prou feines ha tret tots els components de l’interior de la capsa. M’hi apunto. Acabem la primera llegenda quan decideixo que ja n’hi ha prou i me’n vull anar a casa. Són les dues de la matinada.

legends of andor dau 2017

By Joel

Author: Joel

I enjoy playing games with my children, friends and family. L’anterior és el lema que faig servir en anglès, i és veritat. També faig promoció i tallers d’iniciació als jocs de taula, perquè crec que el joc és essencial per a l’ésser humà. No es tracta de buscar-li tres peus al gat, sinó que mentres et diverteixes (i divertir-se és del tot necessari) pots exercitar un cúmul d’habilitats i progressar-hi. La vida seria més profitosa si puguéssim jugar una mica cada dia.

Leave a Reply