JEA Games, Jugar Per Crear

jea games borrador joc

L’Isaac Hidalgo, fundador de JEA Games, ensenya el funcionament dels jocs de taula en els seus tallers.

La diferència entre acció i mecànica…

Sempre és important que algú que en sap més que tu t’expliqui les bases de qualsevol tasca creativa, fins i tot d’aquells elements rudimentaris que creus una obvietat, perquè hi descobreixes coses noves, però principalment estableix un patró o metodologia, en l’anàlisi exposat, amb el qual comprens les intencions dels diversos autors respecte de les seves obres. Amb els tallers de creació de JEA Games, l’Isaac Hidalgo exposa el guió al qual s’enfronta qualsevol creador de jocs de taula, per molt o poc experimentat que aquest sigui.

jea games borrador joc

I aquest ha estat, personalment, el valor principal que n’he extret després d’haver assistit a un dels seus tallers de 4 sessions al Centre Cívic de Navas (Barcelona).

Ben acompanyat per la resta de participants en el taller, crec que en conjunt tots hem après a mirar-nos els jocs de taula amb una mica més de profunditat, a sospesar-ne la seva fortalesa més enllà del llibre de regles, a preguntar-nos per què aquella o altra mecànica. I això que pot semblar molt complexe, no ho és tant: als tallers hi assisteixen fills, pares i avis, i tothom és capaç d’extreure’n la seva porció de saviesa.

jea games borrador joc

En síntesi, tractaré d’exposar aquí un bocí del que l’Isaac Hidalgo ens va explicar a la primera sessió del taller, sobre com analitzar un joc de taula després d’haver-lo jugat. Primer cal ser conscients dels elements que acompanyen el joc (material o components que hem trobat a l’interior de la capsa). Després ens cal evocar quins són el tema o rerefons, el rol dels personatges que han intervingut i que nosaltres, com a jugadors, hem manipulat, i l’objectiu d’aquests, que també ha estat el nostre. Fins aquí res que no podríem haver extret d’un llibre d’instruccions, però, n’he fet esment anteriorment, cal que algú t’ho exposi de nou per veure-hi una mica més enllà (per què aquestes fitxes, amb aquests tamanys, formes i colors, i no unes altres, per exemple). Hi afegiríem també, en aquesta anàlisi, els obstacles i una definició del conflicte principal. Finalment, per a mi, l’aportació més important ha estat la diferenciació entre accions i mecànica. Una acció, per exemple, podria ser la de moure’s pel taulell, de casella en casella. La mecànica explica com fer-ho: llençant els daus, amb cartes, gastant accions o recursos, etc.

L’objectiu del taller proposat per JEA Games era el de que cada participant creés el seu joc de taula. Jo crec que va una mica més enllà, i a través del joc, el coneixement i el treball sobre el teu propi projecte, acabes entenent aspectes determinants i definitoris que acompanyen tots els jocs de taula i als seus creadors.

jea games borrador joc

Si vols continuar llegint sobre l’Isaac Hidalgo i JEA Games, clica aquí.

Per a veure fotografies dels seus tallers, visita la seva pàgina al facebook.

By Joel

Author: Joel

I enjoy playing games with my children, friends and family. L'anterior és el lema que faig servir en anglès, i és veritat. També faig promoció i tallers d'iniciació als jocs de taula, perquè crec que el joc és essencial per a l'ésser humà. No es tracta de buscar-li tres peus al gat, sinó que mentres et diverteixes (i divertir-se és del tot necessari) pots exercitar un cúmul d'habilitats i progressar-hi. La vida seria més profitosa si puguéssim jugar una mica cada dia.