Jugar Per Educar I Per Divertir-se

jugar en família

Jugar en família és compartir temps de qualitat amb els teus fills.

Els jocs de taula, més que una revolució, són una eina…

Parlo de revolució perquè es parla de boom, de moda, i podríem afegir-hi encara uns quants adjectius més. Però també s’està estenent la sensació que els jocs de taula no han trencat la barrera més important aquí al nostre país, i que la gran majoria de famílies ni tan sols sap que hi ha vida més enllà del parxís, el monopoly, i alguns jocs de cartes, com per exemple l’Uno i la baralla espanyola. No vull pas descartar els jocs anteriors, no és la meva intenció (nosaltres també hi juguem), però denoten estancament. La indústria dedicada al joc de taula s’ha modernitzat. La nostra manera de jugar en família potser no tant.

Jugar és una activitat indispensable, una activitat que pot esdevenir també útil.

jugar star wars chess

Nosaltres, com a família, potser encara estaríem una mica estancats, si el meu fill i jo no haguéssim ensopegat, un dia per casualitat, amb el DAU, Festival del Joc que se celebra a finals de tardor al barri de Sant Andreu de Palomar (Barcelona). Allà, quan l’Isaac tenia 4 anys acabats de fer, vam descobrir que jugar a jocs de taula era molt més que un passatemps. Diria que l’Isaac va sentir-se’n atret per causa d’unes característiques ben concretes (diversió a part), i és que per jugar bé s’han d’entendre unes regles i aplicar una sèrie de tàctiques, accions programades, o exercitar unes habilitats concretes. Aquesta combinació de característiques és prou atractiva com per enganxar-s’hi, però encara n’hi ha una altra: amb els jocs de taula també s’expliquen històries.

L’experiència de jugar a un bon joc de taula és, doncs, molt completa. Quina podria ser la diferència principal amb d’altres de més senzills? Potser l’impacte dels daus; és a dir, el component de la sort, que és menor en els jocs moderns, i això reforça la satisfacció en el jugador quan pren la decisió encertada. A més, hi ha una varietat de temàtiques i ambientacions per escollir enorme.

jugar en família

Com de fàcil ha estat donar el pas. Potser perquè l’edat de l’Isaac ens ha permès, a pare i mare, d’excloure bona part de l’oferta que hi ha avui en dia. Però un cop et trobes encarrilat en la bona direcció, jugar esdevé una experiència diferent: més cerebral, i a la vegada més emotiva i divertida. I, a part, esdevé també una eina que crea forts lligams entre els membres de la família.

És una activitat que genera empatia i que garanteix la inclusió. Fins al punt que molts educadors comencen a pensar-hi com una activitat, aquesta de jugar a jocs de taula, indispensable a les escoles.

Però centrem-nos, aquí, en aquest article, en les famílies. Nosaltres també fem escapades a la muntanya o a la platja; també sortim a fer un gelat mentre passegem amb els nanos agafats d’una mà, i a l’altre o sota el braç hi portem el patinet o la moto de plàstic de la qual se n’han cansat; també mirem les múltiples pantalles que tenim a casa (el televisor, l’ordinador, els mòbils i les tablets), i ens amoïnem quan s’hi enganxen.

Però disposem, a més, d’un antídot contra l’aïllament que ens permet de compartir a tots quatre una experiència inoblidable: jugar a qualsevol dels nostres jocs de taula.

jugar jocs de taula

Atreviu-vos a provar-ho. L’oferta és múltiple i de segur trobareu aquell joc amb l’ambientació, o els elements, o les mecàniques que més us agradin.

I per si de cas vulguessiu obtenir orientació sobre aquest tema: en pocs dies anunciarem la posada en marxa de tallers gratuïts per a famílies, que us serviran per entendre una mica millor aquesta revolució de la qual se’n parla però que per alguns encara no ha començat.

Seran tallers on aprendrem a jugar plegats i passarem una molt bona estona.

Si us interessa, estigueu atents a les noves entrades d’aquest blog, podeu subscriure-us a la nostra Newsletter (al menú de la dreta) o seguir-nos a la nostra pàgina de facebook.

By Joel

Author: Joel

I enjoy playing games with my children, friends and family. L'anterior és el lema que faig servir en anglès, i és veritat. També faig promoció i tallers d'iniciació als jocs de taula, perquè crec que el joc és essencial per a l'ésser humà. No es tracta de buscar-li tres peus al gat, sinó que mentres et diverteixes (i divertir-se és del tot necessari) pots exercitar un cúmul d'habilitats i progressar-hi. La vida seria més profitosa si puguéssim jugar una mica cada dia.