Crea El Joc Més Antic Del Món

joc d'ur

El Joc Reial d’Ur, de l’antiga Mesopotàmia, és prou modern quan se’l juga.

A partir de 5 anys…

Irving Finkel, curador del British Museum, s’ha estat preguntant si caldria reproduir i comercialitzar aquest joc de taula, el Joc Reial d’Ur, del qual se’n conserven alguns testimonis originals al museu de Londres, el més antic dels quals data de fa més de quatre mil anys. Una pista per aconseguir-ne les regles van trobar-la en una tableta d’argila gravada amb escriptura cuneïforme que va ser escrita per un astrònom del segle II abans de Crist.

Amb l’ajut d’una rèplica molt vistosa, Irving Finkel ha estès la seva pregunta a qualsevol que se’l vulgués escoltar. El British Museum n’ha divulgat la proposta gravant un vídeo on a més s’hi juga una partida, i l’han penjat al youtube (la podeu veure aquí).

joc reial d'ur

Però abans que aprofundiu més en el tema, o marxeu pensant que aquest és un article de caire arqueològic, us haig de dir que el joc funciona, és excitant, s’acaba molt abans que una partida de parxís, i pot omplir tranquil·lament una tarda sencera de diversió. El voleu jugar?

Ara ve l’estiu, i ja sabem que després de platja, excursions i migdiades, les tardes, els vespres i les nits s’estiren enormement i moltes vegades acabem per ensopir-nos o forçar una activitat que ni tan sols a nosaltres ens ve de gust, només per mantenir ocupats a la resta de membres de la família. En la varietat està la clau, i aquest joc us donarà aquest punt de frescor, és novedós i alhora hi passareu una molt bona estona. Inviteu a la vostra família a crear-lo conjuntament.

joc reial d'ur

Primer cal que dibuixeu una tira de 8 caselles que seran la via central. Després afegireu dues files de 4 caselles cada una en un dels extrems, una a cada costat de la central, que seran les vies d’entrada o laterals, paral·leles a la primera, de manera que visualment us quedaran quatre columnes de tres caselles cada una (si retalléssim aquest extrem). Finalment, afegireu dues files noves, de dues caselles només, a l’extrem oposat que seran la via de sortida. El recorregut és molt simple: s’inicia per les vies laterals amunt, després recorre tota la via central avall, i s’acaba pròpiament per les vies de sortida (cada jugador la seva).

En total es tracta d’un recorregut de 14 caselles per a cada jugador. Podeu numerar-les fins i tot, i de fet això us ajudarà per establir una de les primeres normes: A les caselles 4 i 14 de cada jugador, i també a la 8 (que pertany a la via central i, per tant, és conjunta) hi haureu de posar una senyal distintiva perquè es tracta de caselles on qui hi caigui repetirà tirada (a més, a l’interior de la casella 8 es considera que la fitxa està protegida i no pot ser atacada).

joc reial d'ur

Són 7, les fitxes amb les quals comença cada jugador, i el joc esdevé una cursa per veure qui és el primer que completa el recorregut amb totes elles. Per sortir del tauler cal encertar el número exacte de caselles necessàries amb els daus. Si la fitxa d’un jugador cau a una casella ja ocupada pel seu contrincant, esdevé un atac i l’expulsarà del tauler, obligant-la a tornar a començar de nou.

El moviment s’aconsegueix llençant a l’aire 4 daus (que poden ser de 6 cares): els senars compten com a 1 casella, i els nombres parells equivalen a 0. Per tant, el valor de moviment d’una fitxa oscil·larà entre 0 i 4 caselles. Com a fitxes podeu utilitzar pedretes de riu, botons, cotxes de joguina, o el que vulgueu. En les caselles on repetiu tirada no esteu obligats a tornar a moure la mateixa fitxa.

joc reial d'ur

Fins l’últim moment no saps qui guanyarà, comenta l’Irving Finkel, i té tota la raó. També sóc del parer, com ell, que el British Museum hauria d’oferir una versió d’aquest joc a la seva botiga.

Aquest estiu, estimula la imaginació dels teus fills invitant-los a jugar el joc més antic del món.

By Joel

Author: Joel

I enjoy playing games with my children, friends and family. L'anterior és el lema que faig servir en anglès, i és veritat. També faig promoció i tallers d'iniciació als jocs de taula, perquè crec que el joc és essencial per a l'ésser humà. No es tracta de buscar-li tres peus al gat, sinó que mentres et diverteixes (i divertir-se és del tot necessari) pots exercitar un cúmul d'habilitats i progressar-hi. La vida seria més profitosa si puguéssim jugar una mica cada dia.